Wegański sernik ze spodem daktylowo-orzechowym

Drogeria dm
27.03.2023

Gotowe w 60 min.
Deser
•
Wege
•
Ciasto
Składniki
Spód
150 g orzechów laskowych dmBio
20 g oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia dmBio
80 g daktyli bez pestek dmBio
20 g kakao dmBio
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki drobno zmielonej kawy
Krem z nerkowców
30 g oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia dmBio
2 szklanki wegańskiego kremu z nerkowców dmBio
1 opakowanie mielonej wanilii Bourbon dmBio
2 łyżeczki soku z cytryny dmBio
50 ml syropu z agawy dmBio
Masa dekoracyjna
20 g oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia dmBio
150 g wegańskiego serka śmietankowego
2 łyżki syropu z agawy dmBio
1 łyżka kakao dmBio (do posypania)
Przygotowanie
Spód
Krok
W piekarniku upraż orzechy laskowe (180°C, górna–dolna grzałka, ok. 10 min), a po ostudzeniu obierz je.
Krok
Rozpuść olej kokosowy i pozostaw do ostygnięcia, aż stanie się letni. Wymieszaj z innymi składnikami spodu w mocnym blenderze, aby uzyskać gładką pastę.
Krok
Wyłóż formę papierem do pieczenia i za pomocą zwilżonej gumowej szpatułki równomiernie rozprowadź na nim pastę daktylową i mocno przyciśnij. Włóż formę do zamrażarki na 30 minut.
Krem z nerkowców
Krok
Rozpuść olej kokosowy i pozostaw do ostygnięcia, aż stanie się letni.
Krok
Przestudzony olej ubij razem z pozostałymi składnikami kremu w mocnym blenderze na gładki, napowietrzony krem. Rozprowadź go na schłodzonym spodzie. Włóż do zamrażarki na 30 minut.
Masa dekoracyjna
Krok
Rozpuść olej kokosowy i pozostaw do ostygnięcia, aż stanie się letni. Ubij serek śmietankowy z zagęszczonym sokiem z agawy, a następnie z olejem kokosowym na gładką masę.
Krok
Rozprowadź ją równomiernie na cieście i ponownie włóż do zamrażarki na 1–2 godziny.
Krok
Gotowe ciasto wyjmij z zamrażarki na 30 minut przed podaniem, ostrożnie wyjmij z formy i ułóż w formie do pieczenia. Posyp kakao i udekoruj owocami i/lub miętą według upodobania.