Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Wegańskie muffiny z marchewką

dm-drogeriemarkt

Drogeria dm

14.03.2023

Spróbuj wegańskich muffinów z marchewką

Gotowe w 45 min.

Deser

Babeczki marchewkowe

Wegańskie

Składniki

dla 12 porcje/porcji

Ciasto

  • 250 g mąki orkiszowej dmBio, typ 1050

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia dmBio z kamieniem winnym

  • 1 łyżeczka cynamonu dmBio

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

  • 3/4 łyżeczki soli

  • 200 g startej marchewki

  • 60 g rodzynek dmBio

  • starta skórka z cytryny BIO

  • 160 ml syropu klonowego dmBio, klasa A

  • 120 g roztopionego oleju kokosowego dmBio

  • 120 g musu jabłkowego dmBio

  • 2 łyżki octu jabłkowego dmBio

Krem z serka śmietankowego

  • 200 g serka śmietankowego

  • starta skórka z cytryny BIO

  • 1 łyżka syropu klonowego dmBio, klasa A

Przygotowanie

Ciasto

  1. Krok

    W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, sól, marchewkę, rodzynki i skórkę z cytryny. Dodaj syrop klonowy, olej kokosowy, mus jabłkowy i ocet jabłkowy.

  2. Krok

    Wyłóż 12 foremek na muffiny papilotkami i napełnij je ciastem.

  3. Krok

    Piecz przez ok. 25 min, aż powierzchnia muffinów stanie się złotobrązowa, a wykałaczka włożona do ciasta będzie sucha po wyjęciu. Wyjmij muffiny z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Krem z serka śmietankowego

  1. Krok

    Wymieszaj wszystkie składniki kremu i nałóż kleks na każdego ostudzonego muffina.