Wegańskie muffiny z marchewką

Drogeria dm
14.03.2023

Gotowe w 45 min.
Deser
•
Babeczki marchewkowe
•
Wegańskie
Składniki
dla 12 porcje/porcji
Ciasto
250 g mąki orkiszowej dmBio, typ 1050
2 łyżeczki proszku do pieczenia dmBio z kamieniem winnym
1 łyżeczka cynamonu dmBio
1 łyżeczka mielonego imbiru
3/4 łyżeczki soli
200 g startej marchewki
60 g rodzynek dmBio
starta skórka z cytryny BIO
160 ml syropu klonowego dmBio, klasa A
120 g roztopionego oleju kokosowego dmBio
120 g musu jabłkowego dmBio
2 łyżki octu jabłkowego dmBio
Krem z serka śmietankowego
200 g serka śmietankowego
starta skórka z cytryny BIO
1 łyżka syropu klonowego dmBio, klasa A
Przygotowanie
Ciasto
Krok
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, sól, marchewkę, rodzynki i skórkę z cytryny. Dodaj syrop klonowy, olej kokosowy, mus jabłkowy i ocet jabłkowy.
Krok
Wyłóż 12 foremek na muffiny papilotkami i napełnij je ciastem.
Krok
Piecz przez ok. 25 min, aż powierzchnia muffinów stanie się złotobrązowa, a wykałaczka włożona do ciasta będzie sucha po wyjęciu. Wyjmij muffiny z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Krem z serka śmietankowego
Krok
Wymieszaj wszystkie składniki kremu i nałóż kleks na każdego ostudzonego muffina.




