Ciasteczka z czekoladą i orzechami makadamia

Drogeria dm
27.04.2023

Gotowe w 75 min.
Ciasteczka
•
Wegańskie
•
Deser
Składniki
dla 12 porcje/porcji
200 g margaryny roślinnej
150 g cukru trzcinowego dmBio
szczypta soli
3 małe dojrzałe banany
200 g mąki pszennej typ 405 dmBio
50 g skrobi kukurydzianej dmBio
łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym dmBio
100 g prażonych, solonych orzechów makadamia dmBio
200 g czekolady gorzkiej dmBio
Przygotowanie
ciasteczek z czekoladą i orzechami makadamia
Krok
Piekarnik nagrzać do 190°C w przypadku grzania góra–dół lub do 170°C w przypadku termoobiegu.
Krok
Mikserem utrzeć w misce margarynę z cukrem. Banany rozgnieść widelcem i dodać do miski z margaryną. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do mokrych składników.
Krok
Orzechy i gorzką czekoladę posiekać na duże kawałki i dodać do ciasta. Ciasto odstawić do lodówki na 30 minut.
Krok
Łyżką do lodów lub stołową uformować z ciasta kulki i ułożyć je na blasze, zachowując między nimi wystarczający odstęp.
Krok
Ciasteczka piec przez 12–15 minut na środkowej półce, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Następnie blachę wyjąć i zostawić do wystygnięcia na kratce kuchennej.