Jagodowe bułeczki scones
Z Bianca Zapatka
27.04.2023

Gotowe w 40 min.
Deser
•
Ciasta i ciasteczka
•
Wegańskie
Składniki
dla 8 porcje/porcji
180 g mąki pszennej dmBio, typ 405
125 g drobnych płatków owsianych dmBio
1 łyżka proszku do pieczenia dmBio z kamieniem winnym
3 łyżki cukru kokosowego dmBio
półtorej łyżeczki soli
60 g musu jabłkowego dmBio
80 ml napoju roślinnego (np. owsianego) dmBio
2 łyżeczki soku z cytryny dmBio lub octu jabłkowego dmBio
1 łyżeczka mielonej wanilii bourbon dmBio
115 mg zimnego wegańskiego zamiennika masła, na przykład margaryny lub wegańskiego masła
150 g jagód (świeżych lub mrożonych) albo innych owoców leśnych w zależności od pory roku i upodobań
Przygotowanie
jagodowych bułeczek scones
Krok
Piekarnik nagrzać do temperatury 230°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok
W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier kokosowy oraz sól.
Krok
W dużym kubku wymieszać ze sobą mus jabłkowy, napój roślinny, sok z cytryny lub ocet oraz wanilię. Następnie dodać mieszankę do suchych składników wraz z rozdrobnionym zamiennikiem masła i ugniatać krótko do połączenia składników. (Wskazówka: ciasta nie należy ugniatać zbyt długo, powinno ono być miękkie i kleiste).
Krok
Jagody umyć, osuszyć i oprószyć 1 łyżką mąki. Ostrożnie dodać do ciasta.
Krok
Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem blachę, oprószyć odrobiną mąki i ostrożnie uformować okrągły placek o średnicy ok. 20 cm. Następnie nożem podzielić go na 8 identycznych kawałków i wedle uznania udekorować odrobiną płatków owsianych i cukru kokosowego. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15–20 minut, aż bułeczki scones nabiorą złotego koloru i będą lekko chrupiące.