Wegańskie ciasto marchewkowe z blachy

Drogeria dm
27.04.2023

Gotowe w 70 min.
Czas przygotowania: 30 min.
•
Czas pieczenia/gotowania: 40 min.
Ciasto
•
Deser
•
Wegańskie
•
Bez laktozy
Składniki
dla 12 porcje/porcji
700 g marchwi
200 g mieszanki orzechów dmBio
3 łyżeczki zmielonego cynamonu cejlońskiego dmBio
2 łyżeczki sody do pieczenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia dmBio
3 łyżeczki mielonej wanilii bourbon dmBio
250 g musu jabłkowego dmBio
120 ml oleju słonecznikowego dmBio
4 łyżeczki octu winnego
200 g cukru trzcinowego dmBio
Sól
100 g rodzynek dmBio
360 g mąki orkiszowej dmBio, typ 630
250 g wegańskiego owsianego substytutu serka
120 g margaryny
400 g cukru pudru
Przygotowanie
Krok
Piekarnik nagrzać do 175°C. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy posiekać na grube kawałki.
Krok
Wymieszać ze sobą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i wanilię. W innej misce utrzeć mikserem na gęstą, kremową masę mus jabłkowy, olej, ocet, cukier oraz szczyptę soli. Dodać suche składniki i miksować na średnich obrotach. Szpatułką ostrożnie dodać 400 g startej marchewki, 120 g posiekanych orzechów oraz rodzynki.
Krok
Ciasto przełożyć na głęboką blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić i piec w nagrzanym piekarniku na średniej półce przez ok. 40 minut. Następnie odstawić do wystygnięcia. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150°C.
Krok
Pozostałą marchewkę rozprowadzić na wyłożonej papierem blasze i piec na środkowej półce piekarnika przez 25–30 minut. Marchew powinna trochę wyschnąć, ale nie zbrązowieć.
Krok
Do zrobienia lukru potrzebny jest zamiennik serka, margaryna, cukier puder oraz szczypta soli, które należy utrzeć mikserem w misce na niskich obrotach do uzyskania kremowej masy, a następnie ubić na najwyższych ustawieniach miksera. Miskę przykryć i wstawić do lodówki, aż ciasto całkowicie ostygnie.
Krok
Ozdobić cały wierzch ciasta lukrem, tartą marchwią oraz pozostałymi posiekanymi orzechami.