Wegański chlebek bananowy z figami
Drogeria dm
27.04.2023
Gotowe w 70 min.
Chleb
•
Deser
•
Wegański
Składniki
dla 1 porcja
Ciasto
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej dmBio
100 g cukru trzcinowego dmBio
250 g fig suszonych dmBio, grubo posiekanych
3 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym dmBio
łyżeczka cynamonu dmBio
łyżeczka soli
starta skórka z ekologicznej cytryny
4 dojrzałe banany
200 ml napoju owsianego dmBio
100 g roztopionego oleju kokosowego dmBio
3 łyżki octu jabłkowego dmBio
Polewa
50 ml soku z cytryny dmBio
50 ml syropu klonowego dmBio, klasa A
50 ml wody
Przygotowanie
Krok
Piekarnik nagrzać do 180°C. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier trzcinowy, suszone figi, proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz skórkę cytrynową.
Krok
Banany obrać i ugnieść widelcem.
Krok
W drugiej misce wymieszać banany, napój owsiany, olej kokosowy oraz ocet jabłkowy, a następnie zmiksować z suchymi składnikami.
Krok
Ciasto piec w natłuszczonej formie przez ok. 50 minut. Pod koniec pieczenia wykałaczka wbita w ciasto powinna być sucha.
Krok
Wszystkie składniki na polewę dodać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zredukować do połowy objętości.
Krok
Gotowy chlebek wyjąć z piekarnika i od razu udekorować polewą. Zostawić do wystygnięcia w formie przez ok. 20 minut, a następnie ostrożnie wyjąć i pozwolić całkowicie wystygnąć.





