Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Wegański chlebek bananowy z figami

Drogeria dm

27.04.2023

Gotowe w 70 min.

Chleb

Deser

Wegański

Składniki

dla 1 porcja

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej dmBio

  • 100 g cukru trzcinowego dmBio

  • 250 g fig suszonych dmBio, grubo posiekanych

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym dmBio

  • łyżeczka cynamonu dmBio

  • łyżeczka soli

  • starta skórka z ekologicznej cytryny

  • 4 dojrzałe banany

  • 200 ml napoju owsianego dmBio

  • 100 g roztopionego oleju kokosowego dmBio

  • 3 łyżki octu jabłkowego dmBio

Polewa

  • 50 ml soku z cytryny dmBio

  • 50 ml syropu klonowego dmBio, klasa A

  • 50 ml wody

Przygotowanie

  1. Krok

    Piekarnik nagrzać do 180°C. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier trzcinowy, suszone figi, proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz skórkę cytrynową.

  2. Krok

    Banany obrać i ugnieść widelcem.

  3. Krok

    W drugiej misce wymieszać banany, napój owsiany, olej kokosowy oraz ocet jabłkowy, a następnie zmiksować z suchymi składnikami.

  4. Krok

    Ciasto piec w natłuszczonej formie przez ok. 50 minut. Pod koniec pieczenia wykałaczka wbita w ciasto powinna być sucha.

  5. Krok

    Wszystkie składniki na polewę dodać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zredukować do połowy objętości.

  6. Krok

    Gotowy chlebek wyjąć z piekarnika i od razu udekorować polewą. Zostawić do wystygnięcia w formie przez ok. 20 minut, a następnie ostrożnie wyjąć i pozwolić całkowicie wystygnąć.