Wegańskie praliny czekoladowo-orzechowe
Drogeria dm
27.04.2023
Gotowe w 2 godz. 20 min.
Deser
•
Wegański
•
Ciasta i ciasteczka
Składniki
dla 15 porcje/porcji
Na praliny
70 g roztopionego oleju kokosowego dmBio
150 g musu z orzeszków ziemnych dmBio
100 g zmielonych migdałów dmBio
50 g półtłustego kakao dmBio
100 ml syropu klonowego dmBio, klasa A
łyżeczka mielonej wanilii Bourbon dmBio
ćwierć łyżeczki soli
Na dekorację
2 łyżki kruszonych ziaren kakaowca dmBio
Przygotowanie
Krok
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki z wyjątkiem ziarna kakaowca. Powstałą masę równo rozprowadzić w wyłożonym papierem do pieczenia prostokątnym pojemniku plastikowym z pokrywką o wymiarach 15 × 20 cm.
Krok
Udekorować kruszonym ziarnem kakaowca.
Krok
Pojemnik przykryć pokrywką i mrozić przez 2 godziny.
Krok
Wyjąć pojemnik z zamrażalnika, masę pociąć na ok. 15 kwadratowych kawałków i ponownie włożyć do zamrażarki.
Krok
Praliny trzymać w zamrażalniku i wyjmować na krótko przed podaniem.