Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Wegańskie praliny czekoladowo-orzechowe

Drogeria dm

27.04.2023

Gotowe w 2 godz. 20 min.

Deser

Wegański

Ciasta i ciasteczka

Składniki

dla 15 porcje/porcji

Na praliny

  • 70 g roztopionego oleju kokosowego dmBio

  • 150 g musu z orzeszków ziemnych dmBio

  • 100 g zmielonych migdałów dmBio

  • 50 g półtłustego kakao dmBio

  • 100 ml syropu klonowego dmBio, klasa A

  • łyżeczka mielonej wanilii Bourbon dmBio

  • ćwierć łyżeczki soli

Na dekorację

  • 2 łyżki kruszonych ziaren kakaowca dmBio

Przygotowanie

  1. Krok

    Wymieszać ze sobą wszystkie składniki z wyjątkiem ziarna kakaowca. Powstałą masę równo rozprowadzić w wyłożonym papierem do pieczenia prostokątnym pojemniku plastikowym z pokrywką o wymiarach 15 × 20 cm.

  2. Krok

    Udekorować kruszonym ziarnem kakaowca.

  3. Krok

    Pojemnik przykryć pokrywką i mrozić przez 2 godziny.

  4. Krok

    Wyjąć pojemnik z zamrażalnika, masę pociąć na ok. 15 kwadratowych kawałków i ponownie włożyć do zamrażarki.

  5. Krok

    Praliny trzymać w zamrażalniku i wyjmować na krótko przed podaniem.