Wegańskie naleśniki gryczane z kremem z orzechów laskowych

Drogeria dm
27.04.2023

Gotowe w 50 min.
Deser
•
Naleśniki
•
Wegańskie
Składniki
dla 4 porcje/porcji
100 g mąki pszennej typ 550 dmBio
100 g mąki gryczanej pełnoziarnistej dmBio
500–550 ml napoju sojowego dmBio
2 porcje wegańskiego substytutu jajka (przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
szklanka musu z orzechów laskowych dmBio
ok. 10 łyżek oleju do smażenia dmBio
owoce sezonowe, np. owoce leśne
cukier puder
Przygotowanie
Krok
Oba rodzaje mąki, napój sojowy oraz substytut jajka zmiksować na gładką masę. Odstawić na 10 minut.
Krok
Mus z orzechów przełożyć do szklanki i wstawić ją do garnka z ciepłą wodą, aż mus stanie się bardziej płynny.
Krok
Piekarnik nagrzać do 100°C.
Krok
Przed usmażeniem każdego naleśnika na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Ciasto wlewać na patelnię przy użyciu chochli i smażyć z obu stron.
Krok
Przed zdjęciem naleśnika z patelni złożyć go na pół, a następnie jeszcze raz na ćwiartkę. Podczas smażenia kolejnych gotowe naleśniki można trzymać w lekko nagrzanym piekarniku, by nie ostygły.
Krok
Naleśniki przełożyć na talerze, serwować z ciepłym musem orzechowym i świeżymi owocami leśnymi. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.