Sernik baskijski (sernik San Sebastian)
Drogeria dm
8.07.2025
Gotowe w 2 godz.
Czas przygotowania: 60 min.
•
Czas pieczenia/gotowania: 60 min.
400 kcal / porcja
Składniki
dla 12 porcje/porcji (1 ciasto)
Sernik baskijski (sernik San Sebastian)
100 g mąki pszennej dmBio, typ 550
5 jaj, rozmiar M
300 g cukru trzcinowego dmBio
1 kg twarogu
1 szczypta soli
1 łyżeczka mielonej wanilii Bourbon dmBio
200 ml śmietany
forma 22 cm
Przygotowanie
Sernik baskijski (sernik San Sebastian)
Rozgrzej piekarnik
Rozgrzej piekarnik w trybie grzania góra–dół do 200°C. Wyłóż spód 22-centymetrowej formy papierem do pieczenia.
Ubij jajka z cukrem
Mikserem lub trzepaczką ubij jajka z cukrem. Ubijaj przez około 2 minuty, aż staną się puszyste.
Utrzyj twaróg i dodaj skladniki
Za pomocą łyżki utrzyj twaróg z jajkami, aż grudki znikną. Powoli dodaj pastę waniliową i śmietanę.
Dodaj mąkę
Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj trzepaczką.
Przełóż ciasto
Przełóż ciasto do formy i piecz na środkowym ruszcie przez 60 minut.
Użyj dodatków
Podawaj z jagodami lub śmietaną.