Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Wegański dyniowy mac & cheese

Drogeria dm

24.09.2024

Wegański dyniowy mac & cheese

Gotowe w 50 min.

Czas przygotowania: 10 min.

Czas pieczenia/gotowania: 40 min.

Składniki

na wegański dyniowy mac & cheese

  • 150 g makaronu pełnoziarnistego orkiszowego dmBio

  • 150 g orzechów nerkowca dmBio

  • 170 g dyni

  • 30 ml oleju kokosowego dmBio

  • 2 kostki bulionu warzywnego dmBio

  • ½ łyżeczki papryki mielonej dmBio

  • ½ łyżeczki kurkumy mielonej dmBio

  • 30 ml soku z cytryny dmBio

  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego

  • 1½ łyżeczki drożdży suszonych

  • pieprz czarny ziarnisty dmBio

  • kmin rzymski

  • ok. 2 l wody

Przygotowanie

wegańskiego dyniowego mac & cheese

  1. krok

    Podgrzać 1½ l wody w garnku i ugotować makaron pełnoziarnisty orkiszowy. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

  2. krok

    Do miski przełożyć orzechy nerkowca, zalać 250 ml wody i odstawić na 30 minut. Następnie odsączyć nerkowce.

  3. krok

    Zetrzeć dynię. Rozgrzać piekarnik do 250°C.

  4. krok

    W naczyniu do blendowania lub w garnku umieścić startą dynię, namoczone orzechy nerkowca, olej kokosowy, kostki bulionu warzywnego, paprykę mieloną, kurkumę mieloną, sok z cytryny, czosnek granulowany oraz drożdże suszone.

  5. krok

    Pieprz czarny ziarnisty oraz kmin rzymski zetrzeć w moździerzu, a następnie dodać do naczynia.

  6. krok

    W razie potrzeby można dodać wody z odcedzonych nerkowców.

  7. krok

    Wszystkie składniki zmiksować blenderem ręcznym i tak powstałym sosem polać makaron.

  8. krok

    Na koniec piec przez 20 minut w piekarniku.