Wegański dyniowy mac & cheese

Drogeria dm
24.09.2024

Gotowe w 50 min.
Czas przygotowania: 10 min.
•
Czas pieczenia/gotowania: 40 min.
Składniki
na wegański dyniowy mac & cheese
150 g makaronu pełnoziarnistego orkiszowego dmBio
150 g orzechów nerkowca dmBio
170 g dyni
30 ml oleju kokosowego dmBio
2 kostki bulionu warzywnego dmBio
½ łyżeczki papryki mielonej dmBio
½ łyżeczki kurkumy mielonej dmBio
30 ml soku z cytryny dmBio
½ łyżeczki czosnku granulowanego
1½ łyżeczki drożdży suszonych
pieprz czarny ziarnisty dmBio
kmin rzymski
ok. 2 l wody
Przygotowanie
wegańskiego dyniowego mac & cheese
krok
Podgrzać 1½ l wody w garnku i ugotować makaron pełnoziarnisty orkiszowy. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
krok
Do miski przełożyć orzechy nerkowca, zalać 250 ml wody i odstawić na 30 minut. Następnie odsączyć nerkowce.
krok
Zetrzeć dynię. Rozgrzać piekarnik do 250°C.
krok
W naczyniu do blendowania lub w garnku umieścić startą dynię, namoczone orzechy nerkowca, olej kokosowy, kostki bulionu warzywnego, paprykę mieloną, kurkumę mieloną, sok z cytryny, czosnek granulowany oraz drożdże suszone.
krok
Pieprz czarny ziarnisty oraz kmin rzymski zetrzeć w moździerzu, a następnie dodać do naczynia.
krok
W razie potrzeby można dodać wody z odcedzonych nerkowców.
krok
Wszystkie składniki zmiksować blenderem ręcznym i tak powstałym sosem polać makaron.
krok
Na koniec piec przez 20 minut w piekarniku.