Wegańska lasagne z marchewką i cukinią
Drogeria dm
26.09.2024
Gotowe w 75 min.
Czas przygotowania: 30 min.
•
Czas pieczenia/gotowania: 45 min.
655 kcal / porcja
Składniki
dla 6 porcje/porcji (1)
na wegańską lasagne z marchewką i cukinią
130 g wegańskiego zamiennika mięsa mielonego dmBio
120 g selera naciowego
150 g marchewki
2 ząbki czosnku
2 małe cebule
5 łyżek stołowych oleju słonecznikowego do smażenia dmBio
2 szklanki (po ok. 325 ml) sosu pomidorowego z grillowaną papryką dmBio
200 ml bulionu warzywnego dmBio
2 łyżeczki ziół włoskich dmBio
sól ziołowa dmBio
pieprz czarny ziarnisty dmBio
2 łyżki stołowe wegańskiego musu z nerkowców dmBio
2 łyżki stołowe wegańskiej margaryny
2 łyżki stołowe mąki pszennej typu 405 dmBio
600 ml napoju orkiszowego dmBio
starta gałka muszkatołowa
600 g cukinii
16 płatów (po ok. 20 g) lasagne
80 g wegańskiej posypki do makaronu dmBio
Przygotowanie
Wegańska lasagne z marchewką i cukinią
krok
Wegański zamiennik mięsa mielonego zalać 750 ml przegotowanej wody i odstawić na 2 minuty do namoknięcia. Umyć seler i pokroić go w plasterki. Obrać marchewki i pokroić je w drobną kostkę. Obrać czosnek i cebule, drobno posiekać.
krok
W garnku podgrzać odcedzony wegański zamiennik mięsa mielonego wraz z 4 łyżkami oleju. Smażyć przez 6 minut, co chwilę obracając. Dodać wszystkie warzywa i smażyć przez kolejne 4 minuty. Dolać sos pomidorowy i bulion warzywny. Doprawić ziołami. Zagotować i pozostawić na 8 minut na wolnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
krok
Aby przygotować jasny sos, w garnku podgrzać mus z nerkowców i margarynę, cały czas mieszając, a następnie dodać mąkę. Smażyć przez 2 minuty, aż do zrumienienia. Stopniowo dolewać napój orkiszowy. Zagotować i zostawić na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut – przez cały czas mieszać.
krok
Jasny sos doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry, smażyć na patelni na łyżce oleju przez minutę z każdej strony. Posolić i zdjąć z ognia. Do naczynia o wymiarach ok. 20 × 32 × 5 cm nałożyć trochę sosu z nerkowców. Ułożyć warstwę z 4 płatów lasagne, jeden obok drugiego. Rozsmarować jedną czwartą z wegańskiego sosu , a następnie ułożyć warstwę z ćwierci plastrów cukinii. W ten sposób nałożyć trzy kolejne warstwy, kończąc sosem z nerkowców. Piec w piekarniku w temperaturze 190°C przez 15 minut. Posypać posypką do makaronu, piec jeszcze 10 minut.