Zdrowe produkty spożywcze w zbilansowanej diecie
Drogeria dm
Czas czytania 4 min.
•
30.12.2024
Co sprawia, że produkty spożywcze są zdrowe?
Jakie produkty spożywcze są uważane za dobre dla zdrowia?
Zdrowe produkty spożywcze bez „ale”? Dlaczego takich nie ma?
Niezależnie od tego, czy masz dietę wegetariańską, niskokaloryczną, wysokobiałkową lub normalną, w każdym przypadku zaleca się spożywanie jak największej ilości zdrowej żywności. Zwłaszcza jeśli stosujesz dietę wegańską i wypróbowujesz wiele przepisów wegańskich, ważne są zdrowe, a przede wszystkim pełnowartościowe produkty. Za zdrowe uważana jest na przykład żywność bogata w składniki odżywcze, które dostarczają witamin i błonnika. Z kolei produkty o wysokiej zawartości cukru, chipsy ziemniaczane, przetworzona żywność i fast foody są często ubogie w składniki odżywcze – dlatego też są uznawane za niezdrowe. Zdradzimy Ci, dlaczego sama zawartość składników odżywczych w żywności nie jest czynnikiem decydującym i na co powinieneś zwrócić uwagę.
Co sprawia, że produkty spożywcze są zdrowe?
Zdrowe żywienie opiera się na pełnowartościowych produktach spożywczych. Osoby stosujące zbilansowaną dietę wzmacniają zdrowie fizyczne i sprawność umysłową. Żywność z wysokiej jakości składników zaspokaja potrzeby energetyczne, a także dostarcza błonnika, witamin, minerałów i wtórnych substancji roślinnych.
Więcej na temat zdrowego odżywiania
Jakie produkty spożywcze są uważane za dobre dla zdrowia?
Za zdrowe są uważane produkty bogate w składniki odżywcze i zapewniające optymalną różnorodność. W zalecanych ilościach zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Należą do nich:
żywność pochodzenia roślinnego, taka jak świeże, sezonowe warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste;
żywność pochodzenia zwierzęcego, taka jak chude mięso, ryby, jaja i mleko;
orzechy i oleje roślinne;
niskokaloryczne i bezkaloryczne napoje, takie jak woda i herbata.
Dziesięć zasad Niemieckiego Towarzystwa Żywieniowego (DGE) w skrócie brzmią następująco:
Zadbaj o różnorodne i zbilansowane posiłki.
Jedz dużo produktów zbożowych i ziemniaków.
Jedz warzywa i owoce co najmniej pięć razy dziennie (trzy porcje warzyw, dwie porcje owoców).
Jedz nabiał i produkty mleczne codziennie, ryby raz lub dwa razy w tygodniu, a z umiarem mięso, wędliny i jajka.
Unikaj tłuszczu i tłustych produktów.
Spożywaj z umiarem cukier i sól.
Pij dużo płynów.
Gotuj tak, aby żywność zachowała jak najwięcej wartości odżywczych.
Nie spiesz się i ciesz się jedzeniem.
Monitoruj swoją wagę i postaw na aktywność fizyczną.
Czy wiesz, że ostre potrawymogą mieć korzystny wpływ na zdrowie? Substancje zawarte w papryce chili działają przeciwbakteryjnie i poprawiają krążenie krwi. Jednak osoby, które mają problemy z żołądkiem i jelitami lub nie są przyzwyczajone do pikantnych potraw, powinny na początku zachować ostrożność.
Więcej o zdrowym odżywianiu
Zdrowe produkty spożywcze bez „ale”? Dlaczego takich nie ma?
Zielone warzywa i pieczywo pełnoziarniste należą do zdrowej żywności. Zgodnie z zaleceniami dotyczącymi zdrowego odżywiania produkty te powinny się znaleźć w planie żywieniowym tak często, jak to tylko możliwe.
Odpowiednia ilość i różnorodność żywności jest równie ważna, jak zawartość składników odżywczych. Oczywiście nie ma produktu, który miałby idealną ilość węglowodanów, białek, tłuszczów itp. Dlatego właśnie zawsze się podkreśla, że dieta powinna być zróżnicowana.
Innymi słowy: jeśli codziennie jesz wyłącznie zupę marchewkową, zapewnisz organizmowi ważny dla zdrowia błonnik, potas, beta-karoten i dużą ilość płynu. Jednak musiałbyś jej zjeść kilka litrów, aby zaspokoić na przykład zapotrzebowanie na wapń. Marchew zawiera tylko około 33 miligramów wapnia w 100 gramach. Według DGE dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na wapń wynosi około 1000 miligramów. Wapń jest budulcem kości i zębów. Z tego powodu marchew, uważana za zdrowe źródło pożywienia, jako jedyny składnik diety nie jest w 100% zdrowa, podobnie jak wszystkie inne produkty spożywcze. Na dłuższą metę niezróżnicowana i niezbilansowana dieta spowoduje, że zabraknie Ci niezbędnych składników odżywczych. Dlatego stosowanie na przykład diety ziemniaczanej lub innej diety ze ścisłymi ograniczeniami zaleca się – jeśli w ogóle jest konieczna – tylko przez krótki czas.
O wiele ważniejsze niż spożywanie konkretnych produktów spożywczych jest zbilansowana dieta. Zbilansowany sposób odżywiania oznacza, że posiłki są zróżnicowane. Jeśli jednego dnia przygotujesz chrupiące marchewki, następnego dnia wybierz szpinak lub rośliny strączkowe. Oprócz warzyw w planie posiłków powinny się znaleźć oczywiście produkty zbożowe, owoce, nabiał, mięso, ryby, jajka i oleje roślinne. Dzięki różnorodności produktów otrzymujesz wszystkie ważne składniki odżywcze, które składają się na zdrową dietę.
Wskazówka: Sprawdź, jak może wyglądać zdrowe śniadanie, obiad i kolacja.
Szukasz przepisów na pyszne dania?
Koniec listy








