Wskazówki dotyczące zdrowego żywienia dzieci
Małe dzieci są bardzo wybredne – najpierw muszą wszystkiego spróbować. To naturalne zachowanie, które ma zapewnić nam ochronę. Na jaką żywność można pozwolić małym dzieciom i czego potrzebują, by zdrowo się rozwijać?
Przede wszystkim należy zaznaczyć, że nie da się uogólnić zwyczajów żywieniowych dzieci. Istnieje jednak wiele dowodów na to, że dzieci, które dopiero zaczynają jeść, są bardziej otwarte na różnorodność smaków, jeśli wcześniej zetknęły się z różnymi produktami spożywczymi za pośrednictwem mleka matki, na przykład potrawami z egzotycznymi składnikami i przyprawami wywodzącymi się z innych kultur.

Nawyki żywieniowe: każde dziecko jest inne
Jedno jest pewne: są dzieci, które uwielbiają jeść i nie sposób im odmówić tej przyjemności. Chwytają wszystko, co wygląda na jadalne, i wkładają to do buzi. Inne maluchy w ogóle nie chcą jeść. Z wielkim trudem rodzicom udaje się coś w nie wcisnąć. Czasami rodzic jako dziecko był niejadkiem, a teraz wydaje się, że tę cechę przekazał w genach. Zakres zachowań żywieniowych wśród małych dzieci jest szeroki – i przede wszystkim jest to normalne.
Ważne w przypadku dzieci: regularne posiłki
Eksperci podkreślają znaczenie regularnego spożywania posiłków. Lepszym rozwiązaniem jest zatem podawanie posiłków o w miarę stałych porach niż podsuwanie maluchowi w wózku czegoś do jedzenia od czasu do czasu, by zjadł z nudów lub by się uspokoił. Jednak codzienność rodzin, zwłaszcza tych wielodzietnych, jest zwykle burzliwa i nie zawsze możliwe jest wspólne spożywanie posiłków czy gotowanie domowych obiadów. Aby zapewnić najmłodszemu członkowi rodziny regularne posiłki, możesz zamrażać świeżo ugotowane jedzenie dla swojego malucha i rozmrażać je w napięte dni. Warto również mieć w domu jeden lub dwa gotowe posiłki dla małych dzieci, a także kaszki i przekąski w słoiczkach, na wszelki wypadek.
Przekąski na mały głód
Produkty, które odgrywają ważną rolę w diecie:
Na śniadanie i kolację
- mleko i nabiał, np. ser, twaróg i jogurt
- surowe owoce i warzywa
- produkty zbożowe w postaci płatków lub chleba.
Na obiad
- ziemniaki, ryż lub makaron
- warzywa lub surówki
- niewielka porcja chudego mięsa trzy razy w tygodniu
- ryby morskie raz lub dwa razy w tygodniu.
Jako przekąska (na drugie śniadanie i po południu)
- surowe owoce i warzywa
- mleko i nabiał
- chleb
- rzadko: słodkie ciasteczka lub ciasta.
Na marginesie – jedna porcja to ilość, która mieści się w dłoni małego dziecka.