Pierniki świąteczne

Drogeria dm
29.10.2025

Gotowe w 22 min.
Czas przygotowania: 10 min.
•
Czas pieczenia/gotowania: 12 min.
200 kcal / porcja
Składniki
dla 10 porcje/porcji (10-12 pierników świątecznych)
Na pierniczki
250 g mielonych orzechów laskowych
30 g oleju kokosowego dmBio
2 łyżki stołowe musu jabłkowego dmBio
75 g syropu z agawy o smaku waniliowym
1 g tartej skórki pomarańczowej dmBio
30 g miękkich moreli suszonych dmBio
2 łyżeczki przyprawy do pieczenia z cynamonem
½ łyżeczki cynamonu dmBio
1 szczypta soli
opłatki do pieczenia ciastek (90 mm)
Na polewę czekoladową
75 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki oleju kokosowego dmBio
Przygotowanie
Pierniki świąteczne
Przygotowanie ciasta piernikowego
Morele pokrój na małe kawałki. W rondelku rozpuść olej kokosowy. W misce wymieszaj mielone orzechy laskowe, przyprawę do piernika, cynamon, sól, syrop z agawy i mus jabłkowy. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy, skórkę pomarańczową i pokrojone morele. Całość dokładnie zagnieć.
Formowanie i pieczenie pierniczków
Piekarnik nagrzej do 175°C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż opłatki. Uformuj z masy małe kulki i połóż je na środku każdego opłatka. Piecz przez 10–12 minut. Po wystudzeniu posmaruj je czekoladą roztopioną z dodatkiem oleju kokosowego.
Te produkty Ci się przydadzą
Świąteczne pierniki? Tak, poproszę! 🌲 Użyliśmy syropu z agawy o smaku waniliowym do słodzenia pierników - idealna alternatywa dla przemysłowego białego cukru. Zapisz i wypróbuj od razu! ❤️