Wegańskie ciasteczka choinki z matchą
Drogeria dm
30.10.2025
Gotowe w 80 min.
Czas przygotowania: 70 min.
•
Czas pieczenia/gotowania: 10 min.
85 kcal / porcja
Składniki
dla 20 porcje/porcji (20 sztuk)
Wegańskie ciasteczka choinki z matchą
50 g orzechów nerkowca dmBio
150 g bezglutenowej mąki owsianej dmBio
50 g cukru kokosowego dmBio
3 łyżeczki herbaty matcha dmBio
2 szczypty mielonej wanilii Bourbon dmBio
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym dmBio
1 łyżka stołowa białego musu migdałowego dmBio
90 g oleju kokosowego dmBio
100 g gorzkiej czekolady 70% kakao dmBio
Przygotowanie
Wegańskie ciasteczka choinki z matchą
Krok
W misce wymieszaj drobno zmielone orzechy nerkowca, mąkę owsianą, cukier kokosowy, proszek matcha, wanilię Bourbon, sól i proszek do pieczenia. Dodaj mus migdałowy oraz roztopiony olej kokosowy i dokładnie zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na 60 minut.
Krok
Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C (grzanie góra–dół) lub 180°C (termoobieg). Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 4 mm i wyciśnij choinki. Ułóż na blachach wyłożonych papierem blachach do pieczenia. Piecz przez 8–10 minut. Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przelej do małego woreczka na mrożonki, odetnij niewielki róg. Udekoruj ciasteczka i poczekaj, aż czekolada zastygnie.